kontentsu

Minden, amelyről a Nyúl Éve szólhat

2023. január 18. - kontentsu


Mindannyiunk gyermeki szívében örökre különleges helyet bérel többek között a Micimackó mese mindig ambiciózus és megbízható Nyuszija, a nagydumás Tapsi Hapsi, és a rátermett Luna a Looney Tunes csapatból, vagy akár a Sailor Moon főhőse, Usagi Tsukino is, már csak a keresztnevének jelentését illetően is. Ami pedig a tavaszi szezon egyik legjelentősebb ünnepét, a Húsvétot érinti, idén az adott korosztályt megörvendeztető néphagyományi nyúl reflektori szerepét jóval megelőzi egy másik nyúl, mint szimbólum, hiszen a napokban a Tigris, mint kínai állatövi jegy az ő számára nyújtja át a stafétabotot.

Csereidény

A tavalyi év többek között lázas volt a gazdasági mutatók, émelyítő az orosz-ukrán konfliktus, vagy - a szó lesújtó értelmében - történelmi az aszályok miatt. A következő tizenkét hónap azonban lehetőséget kínálhat a kikapcsolódásra, a csendességre, az elmélkedésre, valamint a test és lélek ápolására, az önmegfigyelés és a belső elemző egyensúlyának megteremtésével. A kínai asztrológia vonatkozásában, a Tigris jegyében a 2022-es esztendő hivatalosan január 21-én ér véget, egyúttal a Holdújév számításhoz hűen, a Nyúl jegyében köszönt be az új évtized, szerte Kelet-Ázsiában. Egyelőre az bizonyos, hogy jelentős ütemváltásra számíthatunk amint elbúcsúzunk az üvöltő tigristől és befogadjuk a szerény nyulat.

Galéria a Nyúl Évét övező környezeti, hagyományi és marketing jelenségekről


A Holdújév nyulai

Mind anatómiailag, mind viselkedésileg a tigrisek és a nyulak aligha rendelkeznek közös nevezővel. Ugyanígy, az asztrológusok szerint, a megfelelő zodiákus évszámokban sincsenek azonosságok. A hagyományos osztályozási rendszer a Holdnaptáron alapul, amely minden évhez hozzárendel egy állatot, annak tulajdonságaival együtt. Történelmileg a nyulat a kínai állatöv 12 állata közül a legszelídebb és leggyengédebb állatként kezelik. A nyulak számos tulajdonságot birtokolnak. Lehetnek nyugodtak, elegánsak, éberek, fürgék, találékonyak, kedvesek, türelmesek és rendkívül felelősségteljesek. Olykor vonakodnak megosztani a gondolataikat másokkal, és hajlamosak elmenekülni a valóság elől, de mindig odaadóak azok iránt, akikkel együtt vannak. A hím nyulak a definitív udvariasságukról és gyengédségükről ismeretesek, nem különben megbízhatóak és őszinték. Amikor kihívást jelentő akadályokkal szembesülnek, tüzetesen keresik a megoldásokat, ezáltal szert téve irigylésre méltó sikerekre. A nőstény nyulak rendre tiszta szívűek, empatikusak és gondos megjelenésűek.

Törpenyúl Japán sokrétű természetében

„A nyúl gyengéd, csendes és tapintatos, ugyanakkor felettébb fürge, rendkívül eszes és leleményes” – véli Jupiter Lai, kínai és nyugati asztrológus, utalva a kínai idiómára is: „a ravasz nyúlnak három odúja van”. Ez azt jelenti, hogy egy nyúlnak nem csupán sok ötlete van, hanem jól is tud alkalmazkodni a környezethez, ráadásul módfelett sebesen tud mozogni, ami lehetővé teszi számára, hogy megvédje magát veszély idején, vagy amikor a környezetében a kilátások kedvezőtlenre fordulnak. 

Cathryn Moe, hawaii székhelyű veterán asztrológus egyetért azzal, hogy a január 22-i Holdújév egyfajta nyugalomhullám mellett magabiztosságot és könnyedséget kölcsönöz a világnak. A Nyúl éve „gyengéd hozzáállásával megnyugtatja a tavalyi Tigris év hullámvölgyeit” – jegyzi meg, hozzátéve: „2023-ban az akadályokból az emberek profitálni fognak a nyúl halk állandóságával ahhoz, hogy leküzdjék azokat.” Mélyebb előrejelzés alapján, az idei év a vízinyúl éve a kínai naptár rendszerében. Az a kalendárium egyébként 60 éves ciklusokként változik 12 földi ágon, amelyek mindegyikét egy-egy állat, valamint öt mennyei szár, a fa, tűz, föld, fém és víz határoz meg. Az adott kínai évek földi ága, mennyei szára, valamint jin vagy jang természete egyaránt jelzi az elkövetkezendő év energetikáját. A tigris évének mennyei szára - a jang természetével – a vízhez kapcsolódott, pontosabban dinamikus, gyors folyású folyókhoz, harsány hullámokhoz és sűrű vízesésekhez, valamint heves víztömegekhez. Ezzel szemben

a Nyúl évének vizeit eleven, ám elegáns, simább, kifinomultabb víztestek jellemzik, úgy mint tavak, vagy esők, különösen a tavaszi éghajlat záporai, amelyek egy hosszú, hideg tél után megfiatalíthatják az ökoszisztémát. 

„A yin vízinyúl éve során a napok gördülékenyebben fognak haladni. A víz introspektívebbé és érzékenyebbé teszi a nyulat.” – ismerteti tovább Moe. Azoknak, akik hozzászoktak az előre bekalkulált, rögzített tervek készítéséhez és követéséhez, az idei év „lágyítja az ütemterveiket”. A kikívánkozó önmegfigyelés, a belső gondolatok, vágyak és észleletek tudatos megfigyeléséhez és navigálásához.szükséges egy alkalmazkodási időszak, amíg az emberek idomulni képesek a „nyúlösztönökhöz” – teszi hozzá.

A nyulak a február hónapban a legaktívabbak, lévén akkor fedezik fel a zöldellő területeket a kínai állatöv leírása szerint, ezért tartják számon a nyúl hónapjaként a második hónapot. Japánban ez történetesen a tavasz beköszöntéhez igazodik, azaz február 3-ához, amely a Setsubun, magyarul "szezonális felosztás" fesztivál ideje és egyben hivatalosan a japán tavasz kezdete.

Chiken Taizui, a Nagaszaki prefektúrában található Gyokuho-ji zen templom fő szerzetese

Japánban a nyulakat meglehetősen nagyra becsülik. A nyulak, japánul usagik népszerű házi kedvencek a szigetországban, beleértve az importált fajtákat is. Az országban különféle vad fajták is találhatóak – azok megnevezésein a földrajzilag elkülönült fajokat értik, úgy mint a japán nyúl Honshuban, Shikokuban és Kyushuban, a Hokkaido hegyek nyulai, vagy az északi pika nyúl, amely az északi szigetek területein honos. Az egyik legfigyelemreméltóbb nyúlfajta az amami nyúl, amely csak a déli Amami Oshima és Tokunoshima szigeteken él, és amelyet „élő kövületnek” neveznek, mivel leszármazottja az ázsiai szárazföldön élt ősi nyulaknak. A nyúl, mint élőlény országszerte a szerencse, a haladás és a hozzáértés szimbóluma. Következésképpen Japán számos részén ismeretes a maneki-neko kultuszszimbólum nyúlváltozata, a maneki-usagi, amely a japán társadalom etikettéhez hűen csakugyan nem integet, hanem magához hívogat a tappancsával, hogy gazdagságot és szerencsét adhasson. A figurákat általában üzletek, éttermek és más gazdasági szereplők telephelyei előtt helyeznek el. „Az olyan nyúlfigurák, mint a maneki-usagi, tökéletes szerencsebűbájok az új vállalkozások számára, annak fényében, hogy a nyulak a hosszú füleik segítségével gyorsabban jutnak hasznos információkhoz, mint bárki más, lehetővé téve a fejlődés felfutását” – tudatja Chiken Taizui szerzetes.

Legendák alakjai

Japánban a nyulak a szerencsét, az előrehaladást és az okosságot képviselik, ugyanakkor kami (Isten) hírnökök is. A szigetország kultúrájának talán legközismertebb usagija az Inaba nyúl (Inaba no Shirousagi), aki először a Kojikiben vált fellelhetővé.  

A Kojiki-t a legrégebbről fennmaradt irodalmi műként tartják számon Japánban. A krónika drámaian szemlélteti himnuszok, genealógiák, szájhagyományok és regék leiratával Japán történelmét a világ kezdetétől, az istenségek megjelenésétől egészen a birodalmi utódlásokig. Minden lenyűgöző epizód mögött több misztikum húzódik, amelyek egyike-másika még ma is megfejtésre vár. Mindegyikükben megismerhetjük a japán hiedelmek és kultúra eredetét

Az Inaba nyúl tanulságos mítosza egy olyan személy élettörténetéhez kötődik, aki Susanoo leszármazottjaként egy istenné lett. A legenda szerint egy hófehér nyúl az egyik Oki-szigeten, mintegy 50 kilométerre a mai Tottori partvonaltól - korábbi nevén Inaba tartomány - némi fegyelmezéssel rávesz szolgálatra több krokodilt annak érdekében, hogy épségben átkeljen a tenger túlsó partjára. Felkéri a krokodilokat arra, bizonyítsák be, hogy a klánjuk nagyobb és összeszedettebb, mint a nyulak klánja. Miután a vízi lakók felsorakoznak, a nyúl megszámolja őket, miközben egyikről a másikra ugrál. Az átkelés végezetével rátartian fényezi a trükkjének sikerességét, és kigúnyolja a résztvevőket, ám mihelyst a szárazföldre lép, a bosszús krokodilok letépik róla a bundáját. Eközben Oonamuchit elkísérik idősebb fivérei meglátogatni Yakami hercegnőt. A testvérek abban reménykednek, hogy egyikük feleségül kérheti a nemesi hölgyet. Útjuk során találkoznak a nyúllal, aki akkor már egyre kiterjedtebb sérülésektől és fájdalomtól szenved. A nyúl segítségért könyörög, mire a testvérek az ötleteiket felüllicitálva inkább a saját, látszólagos tudásukat bizonygatják egymásnak, mintsem valós megoldást keresnének a szerencsétlenül járt állat állapotára. Végül nem jutnak dűlőre a büszkeségüktől, így azt tanácsolják a nyúlnak, fürödjön meg sós vízben, majd szárítsa meg magát a szélben. Hallgatva rájuk, a kétségbeesett nyúl csak még intenzívebb fájdalmakat szerez. Mindezek láttán a testvérek kinevetik és továbbhaladnak, a legfiatalabb fivér azonban lelkiismeretes és jámbor emberként nem hagyja magára a sebesültet. Kiötli, hogy a nyúl fürödjön meg a folyó friss vízében, és készítsen nyugtató balzsamot gyékénypollenből a fájdalmainak enyhítésére. A procedúra valóban teljesen felgyógyítja a nyulat, míg Oonamuchi ezzel a segítségnyújtásával lép önkéntelenül is az istenné válás útjára. Később feleségül veszi Yakami hercegnőt, túlél különféle megpróbáltatásokat, a föld empatikus ura lesz annak okán, hogy nem azonosult testvéreivel, végül az „Okuninushi no kami” név tulajdonosává válik.

Az inabai nyúl és a fiatal Okuninushi szobra a Hakuto szentélynél, Tottori városában

Hasonlóképpen híres antológia a késő Heian-korszakban (794–1185) íródott „Konjaku Monogatari” című mű, amely egy nyúl, egy róka és egy majom történetét foglalja magába. A három állat találkozik a Földre látogatott Hold emberével, aki koldusként mutatkozik előttük. Amikor ennivaló után sóvárog, a róka halat fog neki a patakból, a majom a fákról szedett gyümölcsökkel szolgálja ki, ellenben a nyúl csak némi füvet tud kínálni a részére, majd emiatt azt kéri a koldustól, rakjon tüzet, hogy érdemben tudjon az éhségén enyhíteni. Miután már stabilan táncolt a láng, a nyúl abba vetette magát. A nyúl önfeláldozásától megrendülve, a koldus visszaváltozik Holdbeli emberré, és azonnal kihozza az élőlényt a tűzből. Ezután magával viszi a nyulat az égitestre, hogy ott örökre egészségben vele élhessen. A monda végül magyarázatot nyújt arra is, hogy a Holdunk annak okán szürke, mert bevonta annak a megrendítő éjszakának a füstje. A Mochi-tsuki, azaz az ízesített rizssütemény-készítését - a Holdnaptár minden 8. hónapjának 15. napján tartandó Tsukimi fesztiválon -, gyakran még a mai napig a hagyományos módon, fakalapáccsal pépesítik és mozsárban készítik, a Hold felszínét azóta is a rizssütemény jellegzetes anyagformájával- és állagával befedő nyúl előtt tisztelegve. 

Többféle ízésítésú mochi

A nyúl a szakrális vonatkozásokban

Számos, legfőképpen szentélyeket behatároló területen találhatóak nyulat ábrázoló ereklyék, amelyek ha nem is bírnak olyan befolyással, mint a kitsune (rókaszellem) vagy a komainu (oroszlánkutya) műtárgyak, de a Kiotóban található Higashi Tenno Okazaki szentély például leginkább nyulakat lefestő kézműves termékekben, fogadalmi táblákban és kőszobrokban bővelkedik. A helyszínen ema fogadalmi tányérokat is értékesítenek, amelyeket mind nyuszi illusztrációkkal díszítettek. A szerencsebűbájokat hordozó tárgyak általánosságban egy pár fejlődő kémiájának, sikeres gyermekvállalásának, a könnyed terhesség és az egészséges gyermekáldás képviselői. A szentély pavilonjait körülvevő több kis oltár közül néhányat az usagi dorei nevezetű figurák díszítenek, amelyek kerámiából készültek, bennük kis harangocskákkal. Manapság az Okazaki szentély a legnépszerűbb hely a hagyományos shinto esküvői szertartások, és azt követő ünneplések szempontjából is.

A nyúl évének tematikája a japán női és gazdasági magazinok januári számainak címlapjain

Japánban idén a legsürgetőbb kérdések a 40 éve legsúlyosabb infláció, így az előrejelzésekhez képest háromszorosára, 1,5 billió jenre nőtt elsődleges költségvetési hiány, az ezidáig nem tapasztalt mértékig lecsökkent születésszámok, a várhatóan adóemelésekből származó védelmi kiadásemelés finanszírozásának hatásai, a több mint száz év után, a legnagyobb volumenű, védelmi és biztonsági együttműködést bővítő egyezmény foganatjai, amely csak az Egyesült Királysággal jött létre, valamint a monarchia részvállalásai - már csak a G7 soros elnökeként is - az ukrán-orosz háború hatásainak puhításáért.

süti beállítások módosítása